HaroldPolis

Bio

Harold Polis bio
© Koen Broos

Harold Polis (Wilrijk, 13 augustus 1970) studeerde van 1988 tot 1992 Germaanse filologie aan de voormalige Universitaire Faculteiten Sint-Ignatius Antwerpen (Ufsia) en aan de voormalige Universitaire Instelling Antwerpen (UIA). Dankzij een Erasmusbeurs studeerde hij ook aan de Universiteit Utrecht.

Hij werkte van 1992 tot 1994 als gewetensbezwaarde bij het Louis Paul Booncentrum van de UIA.

Op zijn twaalfde gaf hij zijn eerste krant uit: De Overmorgen. In 1990 was Harold Polis medeoprichter van het literaire tijdschrift Verschillig. Hij was redactiesecretaris tot 1995 en opnieuw vanaf 1996, toen het tijdschrift werd omgedoopt tot Sampel. Tijdschrift tussen pulp en kritiek. Sampel kreeg tijdens de Boekenbeurs van 1996 de Literaire prijs van de Stad Antwerpen. Het tijdschrift werd aanvankelijk uitgegeven in eigen beheer en van 1997 tot 2000 door Nijgh & Van Ditmar.

Tijdens zijn studies begon hij ook te schrijven voor tijdschriften en kranten. Teksten van hem verschenen sindsdien onder andere in De Tijd, De Morgen, De Standaard, Gazet van Antwerpen, Knack, Streven en De Groene Amsterdammer. In de loop der jaren ontwikkelde hij ook een voorliefde voor radio.

Van 1997 tot 2003 was Harold Polis redacteur van Nijgh & Van Ditmar (een onderdeel van Em. Querido’s Uitgeverij en van de Weekbladpers Groep (het huidige WPG Uitgevers). In 2003 was hij medeoprichter en redacteur van Meulenhoff/Manteau, een imprint voor literatuur en non-fictie. Meulenhoff/Manteau begon als een samenwerking tussen J.M. Meulenhoff en Standaard Uitgeverij, die beiden een onderdeel vormden van het voormalige PCM Algemene Uitgeverijen.

De moederholding PCM Uitgevers kwam na 2007 in zwaar weer terecht en werd in 2009 overgenomen door De Persgroep (het huidige DPG Media). Standaard Uitgeverij werd in 2010 doorverkocht aan WPG Uitgevers. J.M. Meulenhoff werd eigendom van Lannoo.

Meulenhoff/Manteau werd in 2010 omgevormd tot De Bezige Bij Antwerpen. Harold Polis was uitgever van De Bezige Bij Antwerpen, tot het einde van haar zelfstandige activiteiten in 2014.

Van 2015 tot 2020 was Harold Polis medeoprichter en uitgever van Uitgeverij Polis, een onderdeel van Pelckmans Uitgevers.

Als uitgever had hij het voorrecht om samen te werken met talentvolle Nederlandstalige auteurs van wie de boeken ook talloze prijzen opleverden. Hij won onder andere zes keer de debuutprijs voor proza, de Gouden Uil (met Het Grote Uitstel van Marc Reugebrink) en The Independent Foreign Fiction Prize (met Omega Minor van Paul Verhaeghen).

Als bestuurder was hij onder meer lid van de Raad van bestuur (2002-2010) van het Vlaams Fonds voor de Letteren (heden Literatuur Vlaanderen). Sinds 2021 is hij lid van lid van de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren (Taalunie) en bestuurder van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-Fictie (Boekenbon Literatuurprijs).

Op dit moment is hij intendant van het stadsfestival Barokke Influencers dat in 2023 plaatsvindt in Antwerpen. Dit festival wordt georganiseerd door de Universiteit Antwerpen en UCSIA vzw.

Harold Polis heeft drie kinderen en woont in Berchem (Antwerpen).